Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Hideg levesek - főzés nélkül
  2015-08-04 21:34:29, kedd
 
   
  Hideg levesek - főzés nélkül

A forró nyári napokon nem csak a hideg ételek okoznak élvezetet, hanem az is, ha elkészítésükhöz semmiféle - a meleget még tovább fokozandó - eszközt sem kell használni. A nyári hőség legjobb és leghűsítőbb fogásai a különféle hideg levesek.

A nyári levesek legismertebb fajtája a gyümölcsleves, amit általában főzve és aztán lehűtve szoktunk kínálni. Ám a hideg leveseket ennél egyszerűbben úgy is kreálhatunk, ahogy a nálunk melegebb nyarakat megélő spanyolok készítik a gazpachót. A jéghideg, gyakorta jéggel szervírozott zöldségleves nyomdokain haladva készíthetünk másféle zöldség-, illetve gyümölcsleveseket.

Ezeknek a leveseknek az elkészítéséhez egyetlen eszköz elengedhetetlen: egy jó turmix vagy botmixer. Ez az az eszköz, ami biztosítja, hogy a hozzávalók teljes mértékben összekeveredjenek, s az alapanyagokból egyfajta emulzió jöjjön létre. Ennek a módszernek köszönhetően lehet tökéletesen homogén leveseket készíteni, akkor is, ha olívaolaj vagy tejszín is gazdagítja a levest.





Spanyol előételek, elöl a gazpacho, a nemzeti kedvenc

A különféle zöldséges és gyümölcsös levesekhez nem csak tejszínt használhatunk, hanem tejfölt, joghurtot vagy kefirt is. Minden esetben a hozzáadott tejtermékekkel együtt turmixoljuk le az alapanyagokat.

Érdemes tanulnunk a bolgároktól is: az ő hideg joghurtos uborkalevesük is remek frissítő, ebben csupán joghurt, uborka, kapor és fokhagyma van. Ha gazdagabb változatot szeretnénk, kipróbálhatjuk az orosz okroshkát, amelynek szintén uborka és joghurt az alapja, de ebben retek, újhagyma és főtt tojás is van, még maradék főtt hússal is gazdagítható.

Aki szereti a kovászos uborkát - és ki ne szeretné?! -, készíthet levest is belőle: ezt sem kell főzni, és a finom lé sem vész kárba!





Savanyú vagy kovászos uborkából is készíthetünk levest, igazi frissítő!

A hidegen készített levesek másik sarokpontja a fűszerezés. Amíg a főzéssel készített leveseknél a fűszerek íze a hosszas főzés és a hő hatására oldódik bele a levesbe, s legtöbb esetben a fűszereket a tálalás előtt eltávolítjuk a levesből, addig a hő közreműködése nélkül készülő társaiknál más metódust kell alkalmaznunk. A hideg leveseket őrölt fűszerekkel ízesítjük, majd a kész levest lehetőség szerint néhány órát vagy akár egy éjszakát is a hűtőbe téve hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek.





Friss, fűszeres, de könnyű, hűsítő levesek ideálisak a melegben

A hidegen készített levesek megbolondíthatóak különféle levesbetétekkel, tálaláskor kínált plusz ízekkel, textúrákkal. A gyümölcs- és zöldséglevesek esetén a legkézenfekvőbb, hogy a levesben lévő összetevők közül 1-2 fajtából apró kockára metélt darabokkal gazdagítjuk a levest. Pirított csonthéjasokkal, vékonyra szelt mandulával, tört dióval, mogyoróval, fenyőmaggal vagy bármilyen más maggal is megszórható a leves, jellegétől és ízesítésétől függően. De egy kevés ropogósra sütött bacon vagy fűszeres crouton is igen jó kiegészítője lehet egy hideg zöldséglevesnek.





A joghurtos uborkaleves friss kaporral kimondottan frissítő, üdítő meleg időben

A szilárd állagú kiegészítők mellett folyékony extrákkal is turbózhatunk a leveseinken. A hideg zöldséglevesekhez ízesített olívaolajat, különféle balzsameceteket kínálhatunk, sőt a csípősebb, extrémebb ízek kedvelői egy kevés tabascóval vagy édes chiliszósszal, halszósszal, Worcestershire szósszal esetleg szójaszósszal is ízesíthetik az elkészült leveseket.





Krémes málnaleves

Az édesebb hangvételű gyümölcsleveseknek - az önmagukkal való gazdagítás mellett - szintén jól áll a pirított csonthéjas, de különféle habokat is ültethetünk a leves tetejére. Főtt tojásfehérje halmokkal vagy friss tejszínhabgaluskákkal is gazdagíthatjuk, sőt még apróbb marshmallow, azaz pillecukor csónakok is úszhatnak a levesek tetején. A gyümölcsleves likőrökkel, szirupokkal is ízesíthető, amelyet az egyéni ízléseknek eleget téve érdemes a már tálalt levesbe tenni.

Gazpacho

Hozzávalók:
70 dkg érett paradicsom, lehetőleg lucullus
1 közepes méretű uborka
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 piros kaliforniai paprika
10 dkg szárított fehér kenyér
1/2 l víz
4 evőkanál olívaolaj
1 bő evőkanál borecet

frissen őrölt fekete bors

Elkészítés: A paradicsomokat leforrázom, majd lehúzom a héjukat. Félbe vágom, kimagozom és utána apróbb darabokra metélem és egy nagy tálba teszem. Mellérakom a szintén darabokra metélt, korábban meghámozott uborkát, a paprikadarabokat, majd melléteszem a fokhagymát, a fűszereket, az olajat és a borecetet. A már egy napja ázó szikkadt kenyeremet kicsit kinyomkodom és szintén a tálba teszem. Botmixer segítségével igen alaposan elsimítom az egészet. Ezután megkóstolom, és ha mindent rendben találtam, akkor jegesen hideg vízzel felöntöm. Ha van kedvem és szeretnék szép, homogén levest, akkor leszűröm és úgy tálalom. A leveshez fokhagymás olajban pirult croutonokat kínálok.





A gazpachóval nem lehet betelni!

Hideg dinnyeleves

Hozzávalók:
1 galia dinnye
1 mézharmat dinnye
2,5 dl 30%-os tejszín
2 dl tej
2 ek méz
csipet só
1 ek fehér rum
kevés őrölt szerecsendió

Elkészítés: A dinnyéket félbevágom, a magos belső részt egy szűrőbe szedem, a gyümölcshúst karalábékanállal kiszedem. Magas falú edénybe teszem, ráöntöm a magos részről lecsöpögött levest, hozzáadom a mézet, a tejszínt, tejet, sózom és egy botmixerrel krémesre simítom. Kevés szerecsendiót adok hozzá és fehér rummal bolondítom. Hűtőbe téve alaposan lehűtöm és dinnyehéjban, pár gömbnyi dinnyével tálalom.





Krémleves sárgadinnyéből

WM

Forrás: Mindmegette.hu -- Előétel
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Címkék: karalábékanállal, paprikadarabokat, legkézenfekvőbb, elengedhetetlen, balzsameceteket, zöldséglevesnek, levesbetétekkel, elkészítésükhöz, csonthéjasokkal, tejtermékekkel, sárgadinnyéből, alapanyagokból, zöldséglevesek, gazdagíthatjuk, paradicsomokat, kipróbálhatjuk, elkészítéséhez, worcestershire, gyümölcsleves, szójaszósszal, szerecsendiót, alapanyagokat, közreműködése, használhatunk, uborkalevesük, chiliszósszal, kiegészítője, ízesítésétől, eltávolítjuk, köszönhetően, szervírozott, zöldségleves, gazdagítható, készíthetünk, alkalmaznunk, egyszerűbben, forró nyári, hideg ételek, nyári hőség, különféle hideg, nyári levesek, hideg leveseket, nálunk melegebb, elkészítéséhez egyetlen, hozzávalók teljes, alapanyagokból egyfajta, módszernek köszönhetően, nemzeti kedvenc, különféle zöldséges, hozzáadott tejtermékekkel, orosz okroshkát, kovászos uborkát,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Egyik kedvenc festőm Fernando ...  próbáljuk ki az őszinteséget  Amit átélünk,  A föld szépségéért  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Rögtön puha Mézes Krémes  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  A Föld napja  A Mester kezének érintése  Paul David Tripp Április 24  Facebookon kaptam Krisztina b...  Az Európai Unió is foglalkozik...  Életművészet  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  S a dalok tanulsága  Facebookon kaptam  Sokkal bölcsebb a természet,  Jó éjszakát  Beney Zsuzsa - Tavasz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Környezetvédelem  Facebookon kaptam  Környezetvédelem  Mosolyogtál már ma?  A fenyő nem szép fa, (...)  Beney Zsuzsa - Tavasz  Gábor Dénes gondolata  Emlék  Környezetvédelem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rögtön puha Mézes Krémes  A fenyő nem szép fa, (...)  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Álom  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Bella István: Zsoltár  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A fák lelke  Emberként automatikusan értéke...  Facebookon kaptam  Életművészet  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Mindenünk, amink van, amit sze...  A boldogság ült a világvégén  Ma  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Mindenünk, amink van, amit sze...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Alvó cica  Facebookon kaptam  Az embernek a társa: hiányzik.  Környezetvédelem  Két tekintet van  Szép estét kedves látogatóimna...  Maradék idő  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Minden gyerek jó.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Minden szülő a lényével nevel.  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az elfogadásnak...  A keserű igazság  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Az Európai Unió is foglalkozik...  Facebookon kaptam  Maradék idő  Gondolatok az életről és szere...  Beney Zsuzsa - Álom  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Naplemente  Esti kép  Az elfogadásnak...  Facebookon kaptam  Szent György napi hiedelmek, s... 
Bejegyzés Címkék
forró nyári, hideg ételek, nyári hőség, különféle hideg, nyári levesek, hideg leveseket, nálunk melegebb, elkészítéséhez egyetlen, hozzávalók teljes, alapanyagokból egyfajta, módszernek köszönhetően, nemzeti kedvenc, különféle zöldséges, hozzáadott tejtermékekkel, orosz okroshkát, kovászos uborkát, hidegen készített, főzéssel készített, hosszas főzés, tálalás előtt, kész levest, hűtőbe téve, levesben lévő, kevés ropogósra, hideg zöldséglevesnek, joghurtos uborkaleves, szilárd állagú, hideg zöldséglevesekhez, kevés tabascóval, elkészült leveseket, édesebb hangvételű, önmagukkal való, pirított csonthéjas, leves tetejére, levesek tetején, gyümölcsleves likőrökkel, egyéni ízléseknek, paradicsomokat leforrázom, nagy tálba, szintén darabokra, tálba teszem, leveshez fokhagymás, dinnyéket félbevágom, magos belső, szűrőbe szedem, gyümölcshúst karalábékanállal, magos részről, botmixerrel krémesre, karalábékanállal, paprikadarabokat, legkézenfekvőbb, elengedhetetlen, balzsameceteket, zöldséglevesnek, levesbetétekkel, elkészítésükhöz, csonthéjasokkal, tejtermékekkel, sárgadinnyéből, alapanyagokból, zöldséglevesek, gazdagíthatjuk, paradicsomokat, kipróbálhatjuk, elkészítéséhez, worcestershire, gyümölcsleves, szójaszósszal, szerecsendiót, alapanyagokat, közreműködése, használhatunk, uborkalevesük, chiliszósszal, kiegészítője, ízesítésétől, eltávolítjuk, köszönhetően, szervírozott, zöldségleves, gazdagítható, készíthetünk, alkalmaznunk, egyszerűbben, legismertebb, összeérjenek, turbózhatunk, segítségével, gyümölcshúst, tojásfehérje, szerecsendió, dinnyehéjban, turmixoljuk, bolgároktól, melléteszem, kinyomkodom, megkóstolom, gazpachóval, botmixerrel, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3595
  • e Hét: 18467
  • e Hónap: 32372
  • e Év: 162079
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.