|
2015-08-04 21:34:29, kedd
|
|
|
|
|
|
Hideg levesek - főzés nélkül
A forró nyári napokon nem csak a hideg ételek okoznak élvezetet, hanem az is, ha elkészítésükhöz semmiféle - a meleget még tovább fokozandó - eszközt sem kell használni. A nyári hőség legjobb és leghűsítőbb fogásai a különféle hideg levesek.
A nyári levesek legismertebb fajtája a gyümölcsleves, amit általában főzve és aztán lehűtve szoktunk kínálni. Ám a hideg leveseket ennél egyszerűbben úgy is kreálhatunk, ahogy a nálunk melegebb nyarakat megélő spanyolok készítik a gazpachót. A jéghideg, gyakorta jéggel szervírozott zöldségleves nyomdokain haladva készíthetünk másféle zöldség-, illetve gyümölcsleveseket.
Ezeknek a leveseknek az elkészítéséhez egyetlen eszköz elengedhetetlen: egy jó turmix vagy botmixer. Ez az az eszköz, ami biztosítja, hogy a hozzávalók teljes mértékben összekeveredjenek, s az alapanyagokból egyfajta emulzió jöjjön létre. Ennek a módszernek köszönhetően lehet tökéletesen homogén leveseket készíteni, akkor is, ha olívaolaj vagy tejszín is gazdagítja a levest.
Spanyol előételek, elöl a gazpacho, a nemzeti kedvenc
A különféle zöldséges és gyümölcsös levesekhez nem csak tejszínt használhatunk, hanem tejfölt, joghurtot vagy kefirt is. Minden esetben a hozzáadott tejtermékekkel együtt turmixoljuk le az alapanyagokat.
Érdemes tanulnunk a bolgároktól is: az ő hideg joghurtos uborkalevesük is remek frissítő, ebben csupán joghurt, uborka, kapor és fokhagyma van. Ha gazdagabb változatot szeretnénk, kipróbálhatjuk az orosz okroshkát, amelynek szintén uborka és joghurt az alapja, de ebben retek, újhagyma és főtt tojás is van, még maradék főtt hússal is gazdagítható.
Aki szereti a kovászos uborkát - és ki ne szeretné?! -, készíthet levest is belőle: ezt sem kell főzni, és a finom lé sem vész kárba!
Savanyú vagy kovászos uborkából is készíthetünk levest, igazi frissítő!
A hidegen készített levesek másik sarokpontja a fűszerezés. Amíg a főzéssel készített leveseknél a fűszerek íze a hosszas főzés és a hő hatására oldódik bele a levesbe, s legtöbb esetben a fűszereket a tálalás előtt eltávolítjuk a levesből, addig a hő közreműködése nélkül készülő társaiknál más metódust kell alkalmaznunk. A hideg leveseket őrölt fűszerekkel ízesítjük, majd a kész levest lehetőség szerint néhány órát vagy akár egy éjszakát is a hűtőbe téve hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek.
Friss, fűszeres, de könnyű, hűsítő levesek ideálisak a melegben
A hidegen készített levesek megbolondíthatóak különféle levesbetétekkel, tálaláskor kínált plusz ízekkel, textúrákkal. A gyümölcs- és zöldséglevesek esetén a legkézenfekvőbb, hogy a levesben lévő összetevők közül 1-2 fajtából apró kockára metélt darabokkal gazdagítjuk a levest. Pirított csonthéjasokkal, vékonyra szelt mandulával, tört dióval, mogyoróval, fenyőmaggal vagy bármilyen más maggal is megszórható a leves, jellegétől és ízesítésétől függően. De egy kevés ropogósra sütött bacon vagy fűszeres crouton is igen jó kiegészítője lehet egy hideg zöldséglevesnek.
A joghurtos uborkaleves friss kaporral kimondottan frissítő, üdítő meleg időben
A szilárd állagú kiegészítők mellett folyékony extrákkal is turbózhatunk a leveseinken. A hideg zöldséglevesekhez ízesített olívaolajat, különféle balzsameceteket kínálhatunk, sőt a csípősebb, extrémebb ízek kedvelői egy kevés tabascóval vagy édes chiliszósszal, halszósszal, Worcestershire szósszal esetleg szójaszósszal is ízesíthetik az elkészült leveseket.
Krémes málnaleves
Az édesebb hangvételű gyümölcsleveseknek - az önmagukkal való gazdagítás mellett - szintén jól áll a pirított csonthéjas, de különféle habokat is ültethetünk a leves tetejére. Főtt tojásfehérje halmokkal vagy friss tejszínhabgaluskákkal is gazdagíthatjuk, sőt még apróbb marshmallow, azaz pillecukor csónakok is úszhatnak a levesek tetején. A gyümölcsleves likőrökkel, szirupokkal is ízesíthető, amelyet az egyéni ízléseknek eleget téve érdemes a már tálalt levesbe tenni.
Gazpacho
Hozzávalók:
70 dkg érett paradicsom, lehetőleg lucullus
1 közepes méretű uborka
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 piros kaliforniai paprika
10 dkg szárított fehér kenyér
1/2 l víz
4 evőkanál olívaolaj
1 bő evőkanál borecet
só
frissen őrölt fekete bors
Elkészítés: A paradicsomokat leforrázom, majd lehúzom a héjukat. Félbe vágom, kimagozom és utána apróbb darabokra metélem és egy nagy tálba teszem. Mellérakom a szintén darabokra metélt, korábban meghámozott uborkát, a paprikadarabokat, majd melléteszem a fokhagymát, a fűszereket, az olajat és a borecetet. A már egy napja ázó szikkadt kenyeremet kicsit kinyomkodom és szintén a tálba teszem. Botmixer segítségével igen alaposan elsimítom az egészet. Ezután megkóstolom, és ha mindent rendben találtam, akkor jegesen hideg vízzel felöntöm. Ha van kedvem és szeretnék szép, homogén levest, akkor leszűröm és úgy tálalom. A leveshez fokhagymás olajban pirult croutonokat kínálok.
A gazpachóval nem lehet betelni!
Hideg dinnyeleves
Hozzávalók:
1 galia dinnye
1 mézharmat dinnye
2,5 dl 30%-os tejszín
2 dl tej
2 ek méz
csipet só
1 ek fehér rum
kevés őrölt szerecsendió
Elkészítés: A dinnyéket félbevágom, a magos belső részt egy szűrőbe szedem, a gyümölcshúst karalábékanállal kiszedem. Magas falú edénybe teszem, ráöntöm a magos részről lecsöpögött levest, hozzáadom a mézet, a tejszínt, tejet, sózom és egy botmixerrel krémesre simítom. Kevés szerecsendiót adok hozzá és fehér rummal bolondítom. Hűtőbe téve alaposan lehűtöm és dinnyehéjban, pár gömbnyi dinnyével tálalom.
Krémleves sárgadinnyéből
WM
Forrás: Mindmegette.hu -- Előétel |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
Címkék: karalábékanállal, paprikadarabokat, legkézenfekvőbb, elengedhetetlen, balzsameceteket, zöldséglevesnek, levesbetétekkel, elkészítésükhöz, csonthéjasokkal, tejtermékekkel, sárgadinnyéből, alapanyagokból, zöldséglevesek, gazdagíthatjuk, paradicsomokat, kipróbálhatjuk, elkészítéséhez, worcestershire, gyümölcsleves, szójaszósszal, szerecsendiót, alapanyagokat, közreműködése, használhatunk, uborkalevesük, chiliszósszal, kiegészítője, ízesítésétől, eltávolítjuk, köszönhetően, szervírozott, zöldségleves, gazdagítható, készíthetünk, alkalmaznunk, egyszerűbben, forró nyári, hideg ételek, nyári hőség, különféle hideg, nyári levesek, hideg leveseket, nálunk melegebb, elkészítéséhez egyetlen, hozzávalók teljes, alapanyagokból egyfajta, módszernek köszönhetően, nemzeti kedvenc, különféle zöldséges, hozzáadott tejtermékekkel, orosz okroshkát, kovászos uborkát,
|
|
|
|
Egyik kedvenc festőm Fernando ... próbáljuk ki az őszinteséget Amit átélünk, A föld szépségéért Szép estét kedves látogatóimna... Facebookon kaptam Rögtön puha Mézes Krémes Föld napja április 22 Facebookon kaptam A Föld napja A Mester kezének érintése Paul David Tripp Április 24 Facebookon kaptam Krisztina b... Az Európai Unió is foglalkozik... Életművészet Facebookon kaptam Cs Ildikótól S a dalok tanulsága Facebookon kaptam Sokkal bölcsebb a természet, Jó éjszakát Beney Zsuzsa - Tavasz Facebookon kaptam Facebookon kaptam Környezetvédelem Facebookon kaptam Környezetvédelem Mosolyogtál már ma? A fenyő nem szép fa, (...) Beney Zsuzsa - Tavasz Gábor Dénes gondolata Emlék Környezetvédelem Facebookon kaptam Facebookon kaptam Rögtön puha Mézes Krémes A fenyő nem szép fa, (...) Őrangyalod, ha vigyáz rád... Facebookon kaptam Beney Zsuzsa - Álom Föld napja április 22 Facebookon kaptam Bella István: Zsoltár Facebookon kaptam Facebookon kaptam A fák lelke Emberként automatikusan értéke... Facebookon kaptam Életművészet Irgalom és ítélet Facebookon kaptam Mindenünk, amink van, amit sze... A boldogság ült a világvégén Ma Facebookon kaptam Facebookon kaptam Krisztinától Mindenünk, amink van, amit sze... Facebookon kaptam Facebookon kaptam Facebookon kaptam Jó éjszakát Alvó cica Facebookon kaptam Az embernek a társa: hiányzik. Környezetvédelem Két tekintet van Szép estét kedves látogatóimna... Maradék idő Facebookon kaptam Föld napja április 22 Facebookon kaptam Minden gyerek jó. Facebookon kaptam Facebookon kaptam Minden szülő a lényével nevel. Szép estét kedves látogatóimna... Facebookon kaptam Facebookon kaptam Jó éjszakát Facebookon kaptam Facebookon kaptam Facebookon kaptam Facebookon kaptam Az elfogadásnak... A keserű igazság A legnagyobb hiánycikk manapsá... Az Európai Unió is foglalkozik... Facebookon kaptam Maradék idő Gondolatok az életről és szere... Beney Zsuzsa - Álom Facebookon kaptam Facebookon kaptam Facebookon kaptam Facebookon kaptam A legnagyobb hiánycikk manapsá... Naplemente Esti kép Az elfogadásnak... Facebookon kaptam Szent György napi hiedelmek, s...
|
|
|
|
forró nyári, hideg ételek, nyári hőség, különféle hideg, nyári levesek, hideg leveseket, nálunk melegebb, elkészítéséhez egyetlen, hozzávalók teljes, alapanyagokból egyfajta, módszernek köszönhetően, nemzeti kedvenc, különféle zöldséges, hozzáadott tejtermékekkel, orosz okroshkát, kovászos uborkát, hidegen készített, főzéssel készített, hosszas főzés, tálalás előtt, kész levest, hűtőbe téve, levesben lévő, kevés ropogósra, hideg zöldséglevesnek, joghurtos uborkaleves, szilárd állagú, hideg zöldséglevesekhez, kevés tabascóval, elkészült leveseket, édesebb hangvételű, önmagukkal való, pirított csonthéjas, leves tetejére, levesek tetején, gyümölcsleves likőrökkel, egyéni ízléseknek, paradicsomokat leforrázom, nagy tálba, szintén darabokra, tálba teszem, leveshez fokhagymás, dinnyéket félbevágom, magos belső, szűrőbe szedem, gyümölcshúst karalábékanállal, magos részről, botmixerrel krémesre, karalábékanállal, paprikadarabokat, legkézenfekvőbb, elengedhetetlen, balzsameceteket, zöldséglevesnek, levesbetétekkel, elkészítésükhöz, csonthéjasokkal, tejtermékekkel, sárgadinnyéből, alapanyagokból, zöldséglevesek, gazdagíthatjuk, paradicsomokat, kipróbálhatjuk, elkészítéséhez, worcestershire, gyümölcsleves, szójaszósszal, szerecsendiót, alapanyagokat, közreműködése, használhatunk, uborkalevesük, chiliszósszal, kiegészítője, ízesítésétől, eltávolítjuk, köszönhetően, szervírozott, zöldségleves, gazdagítható, készíthetünk, alkalmaznunk, egyszerűbben, legismertebb, összeérjenek, turbózhatunk, segítségével, gyümölcshúst, tojásfehérje, szerecsendió, dinnyehéjban, turmixoljuk, bolgároktól, melléteszem, kinyomkodom, megkóstolom, gazpachóval, botmixerrel, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 3595
- e Hét: 18467
- e Hónap: 32372
- e Év: 162079
|
|
|